Homepage Veelgestelde vragen over wasbare luiers

Wie is Billie Wonder?

Billie Wonder is het virtuele kindje van Steef. Fotograaf, moeder van twee en sinds 2018 ook webshophoudster.

Waarom ben je Billie Wonder begonnen?

Maar al te vaak hoor ik nog “Gadver! Dat lijkt me heel vies” als ik vertel dat we wasbare luiers gebruiken. Deze reactie komt vooral doordat men niet weet hoe wasbare luiers er uit zien en hoe ze werken. Ze lijken namelijk in niets meer op de luierdoeken met veiligheidsspelt van vroeger.

Gebruiken je helemaal geen wegwerpluiers meer?

Jawel, we hebben altijd een stapeltje wegwerpluiers in huis. Soms ben je in situaties waarin je geen wasbare luiers kunt gebruiken. Zoals bij sommige vakanties. Alhoewel, als we op reis gaan proberen we ook altijd wasbare luiers te gebruiken. Sowieso als we naar warme bestemmingen gaan. Ze drogen hartstikke goed in de zon en je bevuilt de bestemming niet met luierafval. We hebben er een blog over geschreven.

Vind je het veel extra werk vergeleken met wegwerpluiers?

Eigenlijk niet. We draaien ongeveer twee wassen per week met luiers. Dat is een klein beetje extra werk, maar dat hebben we er graag voor over. We hebben namelijk altijd luiers in huis en doen niet meer mee aan het creëren van die enorme luier afvalberg. Ook vinden we het een hele fijne gedachte dat er natuurlijke materialen om de billetjes van onze kids zitten. Daarbij komt ook nog eens dat ze eerder zindelijk zijn én dat wasbare luiers goedkoper zijn dan wegwerp. Heb ik je overtuigd;)

Zijn wasbare luiers echt beter voor het milieu?

Zeker. Daarom even een paar feiten op een rijtje:

 • Een kindje draagt gemiddeld 5 luiers per dag. Dat is goed voor 22 kilo luierafval per maand! 
 • Voordat een kind zindelijk is draagt het gemiddeld 6.000 luiers!
 • Meer dan 4% van het huishoudelijke afval in Nederland bestaat uit wegwerpluiers.
 • Zelfs als je de productie en het energieverbruik van het wassen en drogen meetelt zijn wasbare luiers veel beter voor het milieu. 

Bron: Milieu Centraal

Hoeveel geld bespaar ik door wasbare luiers te gebruiken?

De gemiddelde luierperiode van een kind is 3 jaar en 2 maanden. Uitgaande van die periode zijn wasbare luiers gemiddeld genomen ruim €700 goedkoper dan wegwerpluiers. En als je de luiers voor een tweede kindje gebruikt kom je al helemaal voordelig uit. 

Bron: Milieu Centraal

Kan ik de luiers voor een tweede kindje gebruiken?

Jazeker. De levensduur van de luiers is wel afhankelijk van een aantal factoren:

 • De maten van de luiers; als je luiers in twee verschillende maten koopt worden ze logischerwijs per stuk minder vaak gewassen.
 • Het aantal luiers; hoe meer luiers je hebt, des te minder vaak worden ze per stuk gebruikt.
 • Hoe je de luiers was en droogt; lees hier de de uitgebreide wasinstructies

Klopt het dat kinderen die wasbare luiers dragen eerder zindelijk zijn?

Ja dat klopt. Soms wel een jaar eerder. In 1961 was 90% van de kinderen bij 2,5 jaar zindelijk. Door de opkomst van de wegwerpluier was dat in 1997 nog maar 22%. In wegwerpluiers krijgen de kinderen geen natte billen meer en duurt het langer voordat ze zich realiseren wat er gebeurt. Hartstikke logisch natuurlijk. Kinderen die wasbare luiers dragen krijgen wel natte billen en zijn daardoor eerder in staat om daarop te reageren.

Zijn wasbare luiers beter voor de gezondheid?

In wegwerpluiers zitten veel chemicaliën die het vocht van de ontlasting opnemen. Daardoor droogt het babyhuidje razendsnel uit, wat weer rode en kapotte billetjes tot gevolg heeft. Wasbare luiers zijn gemaakt van natuurlijke materialen.

Past een newborn ook wasbare luiers?

Iedere baby met een normaal geboortegewicht past de standaard maat wasbare luiers. Voor baby’s met een laag geboortegewicht zijn speciale newborn luiers verkrijgbaar. Nadeel is wel dat je kindje hier al heel snel uitgroeit. Ook goed om in gedachten te houden; de eerste ontlasting (meconium) is moeilijk uit te wassen. Daarom kan het slim zijn om voor die eerste korte periode wegwerpluiers te gebruiken.

Van welke materialen zijn wasbare luiers van gemaakt?

 • Bamboe: zeer absorberend, lange droogtijd, anti-bacterieel.
 • (biologisch) Katoen: goed absorptie vermogen, korte droogtijd, lange levensduur.
 • Microvezel: goed en snel absorptie vermogen, korte droogtijd, voelt droog aan.

Wat zijn de nadelen van wasbare luiers?

 • Starten met wasbare luiers vergt een investering, maar je bespaart er flink veel geld mee. Bij wegwerpluiers smeer je de uitgaven over de jaren uit. Toch hoef je niet ineens alle wasbare luiers te kopen. Je kunt met een kleine uitset beginnen en telkens wat luiers erbij kopen.
 • Omdat er geen chemicaliën in wasbare luiers zitten die de ontlasting absorberen zijn de luiers dikker dan wegwerpluiers.
 • Doordat je de luiers wast en droogt vergt het wat extra inzet. Maar daarentegen je hoeft niet meer naar de winkel om luiers te kopen en niet meer met vuilniszakken vol luiers te sjouwen.
 • Bij het tweedelig luiersysteem kost het omdoen ietsje meer tijd. Maar een kind dat wasbare luier draagt is gemiddeld genomen een jaar eerder zindelijk.

Hoeveel luiers heb ik nodig?

Uitgaande van 4 tot 6 verschoningen per dag heb je genoeg aan ongeveer 20 wasbare luiers. Voor tweelingen adviseren we 30 wasbare luiers. Na maximaal 3 dagen draai je een was en dan kom je perfect uit met dit aantal luiers. Wij adviseren om verschillende soorten luiers aan te schaffen. Zowel de alles-in-1 luiers als het tweedelige systeem.

Bekijk onze tips voor een basisuitzet

Wat heb ik nog meer nodig?

 • Een goed afsluitbare luieremmer met een wasnet. Het wasnet gaat in de emmer en als die vol is doe je de luiers met wasnet en al in de wasmachine. Je hoeft de gebruikte luiers dus niet aan te raken.
 • Inlegvellen voor in de luiers. Die vangen de ontlasting op en spoel je na gebruik door de toilet of doe je in de afvalbak.
 • Een waterdichte luiertas is onmisbaar als je onderweg bent.

Hoe lang gaan wasbare luiers mee?

Dat is deels van verschillende factoren afhankelijk. De maten, het aantal luiers en hoe je ze verzorgt qua wassen en drogen. Daarnaast is het ook afhankelijk van het merk en type materiaal. Maar over het algemeen kan je ervan uitgaan dat ze twee kindjes meekunnen.

Zijn wasbare luiers ook geschikt om ’s nachts te dragen?

Jazeker. Wij raden voor de nacht wel het tweedelig systeem aan. Dus een absorberende luier met een los overbroekje. En als je kindje de klok rond slaapt kan je er nog een extra booster in doen om doorlekken te voorkomen.

Is het veel extra gedoe met wasbare luiers?

Dat valt echt hartstikke mee. Het klinkt misschien als veel gedoe, maar zoals bij veel nieuwe dingen is het even wennen en als je het onder de knie hebt is het heel simpel. Alle handelingen zijn hetzelfde als bij wegwerpluiers. Alleen gaat de inhoud van de volle luieremmer niet in de vuilnisbak maar in de wasmachine.

Dus ja het is een klein beetje meer werk, want je moet een wasje draaien en drogen. Maar daar staat tegenover dat je niet meer meedoet aan het creëren van die grote luier afvalberg, wasbare luiers zijn vrij van chemicaliën, je hoeft niet meer naar de winkel om luiers te kopen en je kindje is een stuk eerder zindelijk.

Hoe was ik de luiers?

Als de luieremmer vol zit kan je de luiers met wasnet en al in de wasmachine doen. Draai de was op 40°C en bij hardnekkige vlekken op 60°C. De luiers worden het schoonst en frist door ze eerst op een kort wasprogramma of spoelprogramma te draaien en daarna een ‘normaal’ programma op 40°C of 60°C. Voordat je het normale programma start kan je de wasmachine bijvullen met ‘gewone’ was. Let wel op dat je geen donkere was bij de luiers doet, want dan verkleuren de luiers.

Tip: zorg bij klittenbandsluiting dat de sluiting dicht zit om vastkleven aan ander wasgoed te voorkomen.

Klik hier voor de uitgebreide wasinstructies

Welk wasmiddel kan ik het beste gebruiken?

Gebruik waspoeder voor bonte was zonder bleekmiddelen. Er zijn ook speciale waspoeders verkrijgbaar, maar dat is niet persé nodig. Gebruik weinig wasmiddel, dan worden ze beter schoon. Wasverzachter is uit den boze, want daardoor nemen de luiers minder vocht op.

moet ik de luiers wassen voor het eerste gebruik?

Ja dat is nodig. Zonder te wassen nemen ze minder goed vocht op, net als een nieuwe handdoek. Afhankelijk van het materiaal is het aan te raden om ze 1 of meerdere keren voor te wassen. Voorwassen kan op een kort programma zonder wasmiddel en zonder ze tussendoor te drogen.

kunnen wasbare luiers in de droger?

Dat kan zeker, maar om ze mooi van kwaliteit te houden het liefste wel op een minder heet programma. Drogen in de buitenlucht is natuurlijk het beste en nog milieuvriendelijker. Bij het tweedelige systeem hoeven de overbroekjes niet in de droger. Wollen overbroekjes daarentegen hoeven helemaal niet gewassen te worden, maar behandeld met lanoline.

Tip: last van hardnekkige vlekken? Hang de luiers in de zon, die bleekt ze brandschoon.

Moet ik veel extra wassen draaien?

In principe was je de luiers om de twee á drie dagen. Dus dat betekent per week ongeveer 2 wassen extra. Valt mee toch? En als je de wasbare luiers meedraait met de ‘gewone’ was hoef je helemaal niet extra te wassen.

Bestellen

Gevonden wat je zocht? Met een paar klikken heb je de artikel(en) snel in huis.

 • Plaats de artikel(en) in je winkelmand en ga naar/klik op bestellen.
 • Vul je persoonlijke gegevens in. Als je een Billie Wonder account aanmaakt hoef je bij een volgende bestellingen je gegevens niet meer in te vullen.
 • Maak je bestelling compleet door de gewenste betaalmethode te kiezen.

Op je factuur die je per mail ontvangt staat voor welke betaalwijze je hebt gekozen. De PDF-factuur van je bestelling kan je downloaden via je account.

Hoe kan ik betalen?

Betalen kan op de manier zoals jij dat het liefst doet. Welke methode je ook kiest, je betaalt sowieso veilig.

iDEAL: betalen via de online betaalomgeving van je bank.

Creditcard: het te betalen bedrag wordt gereserveerd en pas afgeschreven als de artikelen verzonden zijn.

Bancontact: betalen via de online betaalomgeving van je Belgische bank. 

Overboeking: een handmatige overschrijving naar onze bankrekening (IBAN NL55 TRIO 0379 2101 69). Het duurt gemiddeld 2 werkdagen totdat wij het geld op onze bankrekening hebben ontvangen. 

Paypal: betalen met je bankrekening, creditcard of PayPal-saldo. Je hebt alleen Paypal account nodig. 

Verzendkosten

Voor bestellingen onder de €75 betaal je €6,95 verzendkosten. Wil je weten hoeveel je betaalt voor verzending naar andere landen? Stuur dan een mailtje naar billie@billiewonder.nl. 

Levertijd

Zodra we je bestelling hebben ontvangen doen we ons best alles zo snel mogelijk te leveren. Hou wel rekening met een levertijd van ongeveer een week. Als we je bestelling hebben verzonden ontvang je een track & track code zodat je het pakket kunt volgen. 

Ruilen en retourneren

Is het niet wat je er van had verwacht? Of wil je toch een andere maat of kleur? Ongebruikte en ongewassen artikelen/producten kan je binnen 30 dagen retour zenden. Voor het terugsturen van pakketten heb je 60 dagen de tijd.

Retourvoorwaarden

 • Je retourneert binnen 30 of 60 dagen. Deze dagen gaan in op het moment dat je de artikelen van ons hebt ontvangen. 
 • De producten zijn ongebruikt en ongewassen en zitten (voor zover mogelijk) in de originele verpakking.
 • Gebruik het retourformulier dat je hebt ontvangen bij je bestelling. Je kunt het formulier ook per mail bij ons opvragen. 

Terugbetalingen

Je ontvangt een mail zodra we je retour verwerkt hebben. De betaling ontvang je via hetzelfde betaalmiddel retour als waarmee je hebt afgerekend. Binnen twee werkdagen na de verwerking van je retourzending storten we het bedrag terug. Het duurt gemiddeld gemiddeld vijf werkdagen voordat het op je bankrekening verschijnt.

Heb je nog meer vragen?

Stuur een mailtje naar billie@billiewonder.nl
We helpen je graag!

Mandje

Je mandje is leeg.