Wegwerpluiers. Ouders met kinderen gebruiken ze dagelijks. Minstens 5 wegwerpluiers per dag en dat jaren lang. Deze shocking feiten over wegwerpluiers ken je vast nog niet.

Per kind produceer je maandelijks 22 kilo luierafval

Een kind draagt ongeveer 6.000 wegwerpluiers, voordat het zindelijk is.  Al die luiers bij elkaar zijn goed voor 144 miljoen kilo afval per jaar in Nederland. Oftewel 5 tot 8 procent van ons huishoudelijk afval bestaat uit wegwerpluiers.

  • Afval is geen issue meer als je wasbare luiers gebruikt. En zelfs als je het wassen en drogen meetelt, is de CO2 uitstoot van wasbare luiers 2,5 keer lager.

Chemicaliën in wegwerpluiers veroorzaken een geïrriteerde huid

In de meeste wegwerpluiers zitten chemicaliën om vocht te absorberen. Door die chemicaliën raakt de natuurlijke vochtbalans van de babyhuid helemaal van slag. Daardoor ontstaat een geïrriteerde huid met alle nare gevolgen van dien. Ook zijn er sterke vermoedens dat de chemicaliën de hormoonhuishouding van je kindje verstoren.

  • Wasbare luiers zijn vrij van chemicaliën. Ze zijn gemaakt van natuurlijke materialen als bamboe, katoen en hennep.

Wegwerpluiers kosten gemiddeld € 1.500 per kind

Uitgesmeerd over de hele luierperiode kosten wegwerpluiers € 1.500 per kind. En voor ieder volgend kind is er dezelfde aanslag op je portemonnee. Daar zitten de uitgaven voor billendoekjes nog niet eens bij.

  • Wasbare luiers kosten gemiddeld €700 voor de hele luierperiode. En dezelfde luiers kun je voor een volgend kind weer gebruiken.

In de jaren 60 was 90% van de kids van 2,5 jaar zindelijk. Eind jaren 90 nog maar 22%

Kinderen worden steeds later zindelijk. Naast factoren als eerder en vaker naar de kinderopvang speelt de opkomst van de wegwerpluier daarin een rol. En dat is ook logisch natuurlijk. In een wegwerpluier wordt vocht zo snel opgenomen dat je kindje niet merkt dat het geplast heeft. In een wasbare luier merkt een kind wat er gebeurt en is het sneller in staat om in te grijpen 

  • Kinderen die wasbare luiers dragen zijn eerder zindelijk. Dat komt omdat de billetjes in een wasbare luier wel nat worden.

Genoeg feiten om wasbare luiers te gebruiken, vind je niet?
In onze shop vind je allerlei vrolijke luiers, voor blije billetjes.

Liefs, Billie

Bronnen: Milieu Centraal, Consumentenbond